Monday, June 6, 2011

(Jejaka Muka Jambu)JMJ 9214 125Wave X TERNODA



6 june 2011, 0845, location simpang empat larkin berhadapan mutiara motor larkin. Suatu kejadian yang tidak di ingini telah berlaku terhadap penunggang Ducati Monster JMJ 9214..Walaupun superbike ini boleh memecut dengan kelajuan yang tinggi tetapi kemalangan yang berlaku bukan lah disebabkan oleh kelajuan tetapi masalah cengkaman tayar dan permukaan track yang basah dan berminyak merupakan punca utama kemalangan berlaku..

Mangsa kejadian saudara Al Amirul 21 berkata, "saye menunggang motor dengan penuh berhemah dan mematuhi rukun negara yang ke5 iaitu kesopanan dan kesusilaan tetapi malang tidak berbau, ketika saya hampir ke simpang trafic light dan ingin memberhentikan kenderaan kerana lampu merah di trafic light, apabila saya menekan break belakang,kenderaan yang saya tunggangi bergoyang kekiri dan kanan bermula dari bahagian tayar belakang dan menyebabkan saya hilang kawalan dan terus terseret lebih kurang 10meter bersama motor dengan kaki kiri dihempap motor."

 katanya lagi, "apabila saya jatuh dan betul2 jatuh berhadapan dengan kenderaan yang berhenti untuk menuggu lampu hijau, saya agak terkilan kerana pemandu kenderaan itu hanya melihat saya tanpa keluar dari kereta dan menghulurkan bantuan, tanpa saya memikirkan pasal bantuan orang saya terus mengangkat motosikal tersebut untuk diletakkan ke tepi..tetapi malang lagi sekali, engine motor tersebut masih lagi hidup dan mempunyai gear yang berfungsi.sekali lagi motor itu terpelanting dan menyeret saya kali ke 2 dan motosikal tersebut masuk ke longkang, syukur alhamdulillah masih lagi terselamat" kemudian ada seorang india menunggang motosikal dan menghampiri saudara amirul sambil bertanya, "allo kawan baru accident ka? sikijap saya tolong" alhamdulillah as human being tanpa mengira agama dan bangsa kita perlu saling tolong menolong.

PESANAN KHIDMAT MASYARAKAT:
"SEMEMANGNYA SELAKU MANUSIA KITA PERLU SALING TOLONG-MENOLONG DAN BERTIMBANG RASA, SAYA TIDAK MENYALAHKAN PEMANDU KERETA YANG TIDAK MAHU KELUAR UNTUK MENOLONG SAYA, TETAPI CUBA PEMANDU TERSEBUT BERADA DITEMPAT SAYA, DAN APAKAH PERASAAN YANG AKAN TIMBUL DENGAN SIKAP YANG SEDEMIKIAN? JADI RENUNG2KAN LAH YANG BAIK DI JADIKAN TELADAN YANG JAHAT DIJADIKAN SEMPADAN"

gambar will b

Karnival Idola Johor 2011 JB




Pada 25 hingga 29 Mei yang lepas telah pn berlangsung karnival Idola Johor..yang bertempat di tempat parkir kereta berhampiran Plaza Angsana Johor Bahru.. Karnival ini berlangsung selama 5 hari..dan menyajikan perlbagai aktiviti-aktiviti yang menarik, Sudah pasti kalau namanya karnival tak terlepas dengan kehadiran artis-artis tanah air bagi menarik minat lebih ramai pengunjung mengunjungi Karnival Idola Johor (KIJ)..

Di antara artis2 yang terlibat, seperti Alya, Rahmat Mega, Along & Angah Raja Lawak, Iron will & Efree Osman (pro magician from Singapore),Merah(singapore), Virus Cinta (singapore) dan Artis baru di bawah naungan Ezsmix, Afiqa Alwanis (penyanyi lagu tema KIJ "biru merah").

Macam biasalah setiap karnival ada pro dan kontranya, memandangkan KIJ ini berlangsung selama 5 hari dan 3 hari pertama berlangsung pada hari persekolahan iaitu hari rabu,khamis dan jumaat, jadi pada 3 hari yang pertama ini pengunjungnya agak kurang dan mungkin penggerai2 KIJ mula mengeluh..TETAPI! apabila KIJ mula diserikan dengan kehadiran dan persembahan2 artis serta magician , masa itu lah penggerai mula tak cukup tangan dan tersenyum lebar..mungkin bermandikan duit kot.



Tujuan KIJ ini diadakan adalah untuk mencari bakat penyayi serta seorang penghibur yang berkebolehan dan bakatnya dicungkil dari Negeri Johor..Walaupun KIJ ini diadakan di negeri Johor sahaja, tiada masalah bagi peserta2 bukan dari Johor  yang berminat untuk menyertai pertandingan Bakat Idola Johor kerana tiada syarat untuk tidak membenarkan peserta wajib berasal dari Johor. Idola Johor ini terbuka kepada peserta yang berusia dari umur 15 hingga 35 tahun, yuran penyertaan yang dikenakan hanya RM40 ringgit berbaloi dengan hanya RM40 anda mungkin akan merangkul hadiah yang berjumlah RM50,000 bagi juara Idola Johor beserta akan menjadi artis rakaman Ezsmix.

Bagi Menjayakan KIJ,Ezsmix dan Al-Kausar Solution telah bersetuju untuk berganding bahu selaku penganjur Karnival. KIJ ini akan terus berlangsung sehingga ke bulan Disember dan selepas ini akan diadakan di dataran Muar..jadi jumpa anda disana!!!


Tuesday, May 31, 2011

Ustaz Rozam Here


Salam,


I was shocked to see, ustaz rozman and his family eat at my stall ..
at first ustaz did not recognize me .. but eventually he remembered well .. He is a lecturer in Arabic when I was in a 4th semester, Thank you for coming .. if there is a leisure please come again .. and don't be shy ye....=)

Friday, May 27, 2011

IMAM MUDA suatu fenomena "aku sedar"



Ke arah satu perjalanan
Dalam sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi
Hasrat murni di dalam hati



Usaha dengan doa
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui

Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
Tegakkan semangat bila runtuh
Setibanya di sisiMu ku berserah
Terimalahku hambaMu Allah
HambaMu Allah


Sekiranya takdir menguji
Cekalkanlah hasrat di hati
Semoga kesusahan bisa
Mengajar erti terus asa


Usaha dengan doa
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui


Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
Tegakkan semangat bila runtuh
Setibanya di sisiMu ku berserah
Terimalahku hambaMu Allah


Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui


Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
Tegakkan semangat bila runtuh
Setibanya di sisiMu ku berserah
Terimalahku hambaMu Allah
HambaMu Allah
HambaMu Allah


lagu: Hambamu
lagu tema Iman Muda
penyanyi: akhil hayy feat Mawi

Bismillah,
Dari bait2 lirik lagu yang puitis yang penuh dengan makna tersurat dan tersirat yang sangat mendalam..dan dengan alunan irama muzik yang sangat sajak untuk liriknya,aku rase tertarik dan menyintai lagu ini...

Dalam lirik lagu ini jelas terpancar maksud kita selaku Hamba Allah yang maha esa..setiap perkara yang ingin kita lakukan perlulah Lillahitaala..."kerana Allah taala"..kepada Allah jua lah tempat kita memohon bantuan..untuk mengecapi segala keinginan hidup di dunia dan akhirat kita sering kali akan diuji..dan kadang kita tertewas degan ujian yang tak diduga..jadi hanya kepada Allah lah tempat untuk kita berserah..

Aku juga insan yang lemah..setiap insan ingin kan kebahagiaan..kadang kita sangkakan ianya kebahagiaan tetapi sebenarnya ianya hanya ujian untuk mengecapi kebahagiaan yang hakiki..samada kita berjaya mengharungi segala ujiannya dengan penuh taqwa atau pun tidak..

Alhamdulillah aku mula SEDAR..memang manusia banyak melakukan kesilapan...aku juga tidak terlepas dari melakukan ke khilafan keatas diriku dan juga terpalit ke insan lain,aku sedar dan aku sudah mula menigkatkan imanku kembali.. HAWA NAFSU!!! ..adalah merupakan KUDA SYAITAN..apa yang jadi pada seekor kuda yang dibela untuk kejalan kemungkaran..?sudah pastu tuan yang menunggangnya akan mengikuti kuda tersebut ke arah yang dilaknat ALLAH dan  selaku penunggang bagaimanakah caranya untuk memberikan arahan supaya kuda tersebut kejalan ALLAH??? ...ayuh kita fikirin jawapannya sejenak.......................................................................................................
sudah dapat jawapanya??? Ya aku juga fikirkan begitu..kita perlulah berusaha dengan tidak meninggalkan doa agar niat kita direstui-Nya..mudah2 dengan segala usaha kita untuk mengecapi nikmat kebahagiaan hidup didunia dan akhirat bersama dapat direalisasikan dengan menjadi Islam yang beriman..


Aku bersyukur dilahirkan sebagai Muslim dan aku berusaha untuk menjadi Mu'min yang sejati.INSYAALLAH.


ayuh doa bersamaku:
Bismillah
"Ya-Allah, ya-tuhan kami yang Maha Agong, tuhan semesta alam, Engkau tetapkan lah iman kami, dan tingkatkanlah keimanan kami agar aqidah kami tidak terpesong dan terjerumus melakukan larangan-MU, Engkau pandukanlah kami kejalan yang lurus yaitu jalan yang engkau redhai,Ya-Allah,kau ampunilah segala dosa kami,dosa kedua ibu bapa kami, dosa guru-guru kami,dan dosa rakan2 kami yang masih hidup mahu pun yang telah meninggal dunia, samada dosa kecil atau pun besar,samada disedari ataupun tidak"
-amin ya-robbalalami-




Thursday, May 26, 2011

LU MUKE LENGSI!!!

Bismillah..

time aku tgh tulis blog ni..hati aku tgh panas..memang panas dan baru balik dari niage...
hati aku panas sebab ape??? sebab sikap manusia yg x sepatutnya digelarkan manusia..lagi2 muke je macam melayu..tapi hampeh!!! muke lu sangat leng-si!!! orang melayu dan budaya melayu sangat2 lah dikagumi oleh bangsa2 lain..kerana sikap lemah lembutnya..sopan santun..dan x lekang dengan senyuman..bukan nak kate apelah..agama kita sendiri pn dah ajar sifat2 mahmudah dan mazmumah..buat yg baik dikira ibadah..walaupun memberi minum kepada anjing yang sedang kehausan dipadang pasir pn dikire ibadah...

MUKE LENGSI!!! ape yang u all faham tentang lengsi?? aku pn x berape faham sangat..tapi ape yang aku faham dari bahasa2 pasar maksudnya muke yang nak kene penumbuk dan memang cari penampor!!! susah sgt ke kalau jadi manusia ni murah dengan senyuman dan bahasa yang indah2?? kadang2 dengan muke yang masam pn kesannye lebih tajam dari mate pisau sebab terus menusuk ke ruang2 hatiku dan membuak aku rase benci tengok muke ko..kesian dengan manusia yang macam ni...jenis aku ni susah nak benci orang tapi kalau sikap macam ni..dan fikir ape yang die buat itu betul, memang patut di ajar..dan bagi pengajaran supaye kenal mane buku dan ruas..

Tuesday, May 24, 2011

Kerana KAU! Jari ini telah dilukai.....


as-salam...
for those yg pernah bace entry aku about fobia with blood ni kan..mesti taw lah aku ni jenis type yang mcm mane bile nampak darah2 ni....ok! yesterday...jari aku terkene penutup bonet kerete...ala tempat letak engine tu le...macam mane boleh terkene ni??? 

chite nye mcm gini ha...as usual selepas beli barang niage...aku kene lah susun barang2 utk bwk berniage ke dalam van rusa..kenderaan utk berniage 2lah...dan2...bile nak start engine battery kong lah pulak..ha! macam mane ni? apekah tindakan segera yg harus aku buat??? disebabkan mase pn dh suntuk dah masuk maghrib pn..aku dengan pantas..g cabut battery kete alza..n pasang ke van rusa tu...2-3x jugak lah try buat..finally alhamdulillah dapat jugak start van ni...than aku cabut balik battery alza 2 dan pasang blk lah kt alza..dan battry rusa 2 bg cas during engine tu running, hem biaselah kete lame..tah macam mane tah boleh kong plk battery ni..padahal baru je tukar xsampai pn setahun..

Punce!! jari aku terluka..adduh!!! sebab mase nk bukak battery kete 2lah..agak mencabar..sebab engine alza masih panas lagi so kene lah berhati2 nak buke battry 2..tersanagt lah berhati2..time nak angkat battry, time 2 lah jari terkene penutup bonet kete..sakit taw....dalam.....eee...tq kpd adik aku yang bagi plaster pooh..gile lah plaster pn nak ade brand disney..ape da...xkisahlah yang penting dapat dibalut...

"luka dijari dapat dilihat, luka dihati tiade siapa yang tahu"
-->renung2kanlah bersama

Monday, May 23, 2011

Merayap

Bismillahirrahmannirrahim...

ehemm..diari aku,pada tanggal 22 may 2011. pada 21may yang lepas aku terima sms dari member aku Shahir .."al jom g tgk yg esk..hani ajak"...so memandangkan mmg setiap hari ahad aku memang off niage so pelawaan diterime "ok bro roger that"...mengikut perancangan Shahir "esk ko dtg rumah aku pukul 11 pg naik moto ko, n gerak sekali dgn aku ke leisure mall, sebab wayang start jam 11.40pg"...sekali bile aku sampi rumah die dengan menaiki superbike Honda CBR1.25ccX ..die plk x muncul2 da...dlm setegah jam jgk la tunggu kt umah die ni..sampai la die blk..rupe2nya die pergi pasar daa...ok..aku pun lepak kejap kat rumah die ni sambil dijamu air aiskrim soda dgn 5ketul ais didlmnye dan disajikan dgn cerite ironman di kaca TV LCD LG 52"(besooo)...Selesai sahaja si Shahir ni bersiap n we all pun nak bergerak lah ke Leisure mall ni..cik Hani dgn gelabah pn menelefon abg Shahir.."abg kt mane ni cerite ni dh start pn..cpt dtg.."..ok disebbkan kami menggunakan super bike so cpt lah sampi ke LM..eh lupe plk nak ckp, en Shahir ni menunggang superbike Yamaha 1.35Lcc sport twin cam.so perjalanan ke LM menggambil masa 5minit shj dengan tunggangan ala2 Rossi..bukan rossa ye..lain tu hehe...

Ooookeh!! Smpai LM terus amik tiket dr Hani n movie yg kami tonton ialah "The Pirate Of Caribbean  4"..Jalan cerite yang agak menarik tetapi x sebest cite2 Caribbean yang sebelumnya..macam biase Jack Sparrow dgn gaya dan lawak sengalnya..untuk rating cerite ni lebih2 pn aku blh bg 3.5 Star je..nk kate x best x jugak nk kate best pn x jugak..kire...okeylah....ni adalah pengalaman pertama aku tgk wayang dkt LM..tmpatnya agak tidak privacy dan sesuai utk family yang ade anak2 kecik..stage pn x tinggi..n kebetulan mase tgk yg tu mmg aku rase x berape selese..sebab sebelah aku ade mak cik yg bawak anak kecik..bayi pulak 2..bunyi sound kuat sikit dh merengek...soooo mengganggu lah konsentrasi aku nk tgk wyg.."pesanan utk abg2 kakak2 yg ade anak kecik n gatai nk tgk wyg" : lupekan lah hasrat nk tgk wyg 2 kalau bwk bayi ..kalau melaram nk tgk sgt beli DVD t kt pasar karat ye x pn tunggu lah anak 2 beso sikit..ye x iye pn..ate deme ni... eh termasuk dialog ucop wecha plk..btw TQ to Hani kerane menyeponser abg AL n abg Shahir tgk wayang..
kawan baik =) yang lain pun ade..t gathering k..

Selepas itu..kami mat motor terus ke tempat makan2 sebab perut aku pn dh menyanyi lagu st12 sejak kt dlm panggung lg..kami makan dan merehatkan diri di Banafee, sambil sembang2 pasal kehidupan seharian..pasal keluarge,agame, motivasi n paling penting!!! sharing idea for long term business..bile dah lame x lepak same2 memang lah macam2 yang nk distorykan..paling tertarik untuk dikongsikan dlm blog ni ialah cerite pasal ........business lah ape lagi...xkan nk story pasal awek2 kot? segan je nk cite pasal 2..sememangnya susah untuk mendapat kepercayaan orang utk menjalankan perniagaan bersame..tapi syukur alhamdulillah aku dah tunjukkan yang terbaik sebagai leader n CEO kt AL BiZ, walaupun hanya menjual burger hasil jualannya amat lumayan..dan setiap investor dan staff yang terlibat diberi ganjaran dan layanan yang sama adil..insyaallah kalau ade rezeki lagi 2 tahun selepas en Shahir ni graduate for Bachelor in marketing..we will set up partnership company and run for the business...business ape??? tu tunggu..masih dalam planning untuk mengumpul modal, kepercayaan dan persiapan yang lain..mudah2 Allah memberkati usaha taqwa mulia kami ni..

Alhamdulliah sepanjang kami keluar,kami x melupakan tanggungjawab kami selaku mukmin...syukur masih lagi dapat berjemaah bersama...tetapi!!! agak tidak puas hati dengan tempat solat di KSL mall...memang lah name pn milik Khoo Soon Lee..kalau x silap aku lah..mall punye lah besar tapi tempat untuk umat islam solat kecik yg amat boleh muat 5 orang je maximum..dan tempat solat tersebut terletak di basement dan tiada signboard "SURAU"..ape ko ingat orang melayu ni majoriti x solat ke??? tolong lah perbesarkan dan letak ditempat yang lebih strategik dan selesa..
bangunan punye beso! surau kecik!!!

Selesai makan dan solat Zohor..kami pn memecut laju ke HP "holiday plaza" kononnye nak buat kejutan kat kawan baik kami Sera namenye..sebab die sekarang keje part time kt Parkson HP sebagai promoter untuk Kasut jename POLO.. kali ni budak degree dapat cuti kaw2 punye lame 4 bulan tu...rugilah kalau mase 2 x dimanfaatkan untuk melakukan perkara yg berfaedah kan? so tahniah kepada sera!!! pandai die cari duit sendiri..boleh saving utk perbelanjaan naik sem nantikan..yang pasti!! untuk raye lah yang paling hampir.. ok..kami pun mengacau si sera ni dari pkl 4ptg sampailah pkl 5ptg mase utk sera rehat..aku pun mmg nak tunggu mase die rehat boleh lah ajak makan same2..kire hi tea lah..so we all pn mengalas perut di McD HP..Puas makan sampai Shahir pn jalan merangkak hehehe..jam 6ptg sera have to continue her work so aku n Shahir masih lagi ade plan..kali ni aku yang buat.."Shahir jom g tgk wayang.." jawapan yang x boleh lepe dari mulut die...JOOOOM!!! ape lagi kami pn pergi lah ke KSL..

Sampai je kat KSL..orang tuuu dia.....punye ramai....majoriti amoi2 lah....patut lah mase aku buat medical check up utk keje power rabun aku dh meningkat..ni kes terlalu bnyk kumpul dosa2 kecil lah ni tgk aurat orang..addoi....merah mate...time ni tibe2 aku n shahir jadi budak nakal hahahaha...bukan ape..saje je usik2 orang..cakap kt org "laaaawaaanyeeee" sambil muke gatai hahaha..coool...memang x dinafikan lah mmg cantik pn...ade yang mcm model..aku siap boleh cakap lagi kt Shahir "pergh macam mane lah kalau amoi ni ade laki, bini lawa macam model, mau x laki die ikut je 24jam haha..=P"

Next, tq lah kpd shahir ye sebab sudi teman tgk wayang dan terpakse tgk cerite Fast5 for the 2nd times..dah cerite 2 je yang aku rase nak tegok sangat, tapi x dapat2 nak tgk..sebab usually kalau gi tengok wayang degan family n adik2..sooooo adik kan under 18 x boleh lah nak tegok sekali kalau cerite under 18 not allowed ni..finally dpt jugak tgk chite 2...jalan cerite yang menarik dan TERBAIKLAH!!! cume action untuk racing x banyak...btw 4 stars from 5 stars..xleh dpt full stars sebab banyak beno bidaahnye..kelentong je banyak n banayk yang x logik dan menimbulakn persoalan..ala..name pun movie kan...ha! sebelum pergi menonton wayang sempat lagi kami pergi ke kedai jual game n test main PS3..memang teringin sangat nak beli PS3 ni..tp belum lagi berkemampuan untuk memilikinye lah..sebab banyak komitmen lain..heee... PS3 game console yang sangat best n boleh buat gamers2 lupe diri haha..ade lah positive and nagetive side nye kalau dah namenye main game ni...

Lastly, tamat wayang jam10.12 mlm lebih kurang mcm tu lah...dan kami pun terus balik kerumah masing2 dengan gaye bawak moto macam dalam movie tadi..haha betul2 terpengaruh... itu sahaja setori saye...tq for reading..n tq for being my best friends...May ALLAH bless our entire life..today n here after..=)

Wednesday, May 18, 2011

UiTM Konvokesyen ke-74

Syukur alhamdulillah setelah 3 tahun aku menjalani pembelajaran didalam kursus Diploma Pengajian Perniagaan, akhirnya tergapai juga hasrat aku untuk memegang segulung diploma, dan dapat juge aku merase nikmatnye menjadi seorang graduan lagi2 ketika sidang konvokesyen berlangsung dan diploma aku disampaikan oleh :
Dalam gambar ni nampak  mude hehehe..

YBhg Tan Sri Dato' Sri
Sallehuddin Mohamed
P.M.N, P.S.M, S.S.I.S, S.I.M.P, D.H.M.S, 
D.I.M.P, J.M.N, K.M.N
Gran Cross Federal Republic of Germany (Honorary)

Giliran aku ialah yang ke-467 daripada 1169 penerima..lebih kurang pukul 10.34pagi aku selesai mengambil diploma..perasaan sangat gembira dan agak gementar..turun je dari stage tu..kawan2 yang dari side B dewan dah panggil2 name aku..Al..al..al...n aku pun sempat lah juge menoleh dan menyapa semula..kalau x silap ade kawan2 dari UiTM Kedah juge yang panggil aku..dan suare yg terakhir aku dengar.."adik! tahniah ye" from kak kent...tq akak..and tahniah untuk akak juge..sedih x dpt bergambar..sebab keluar je dewan orang punye lah ramai dan agak blank..mane yang terserempak baru lah bergambar..ahha! walaupun aku diantara giliran yg terawal menerima diploma dari rakan2 yang lain,ingatkan dapatlah keluar dewan awal.."Dapat pulak!!!" kene lah tunggu sampai tepat jam 12tgh hari..sampai sidang tamat baru boleh keluar..nak buat macam mane, kene lah ikut protokol..n menghormati majlis..

Keluar sahaje dari dewan, traffic jam daa..dengan lautan manusia yg berjubah biru gelap dan keluarga2 yang menuggu diluar dewan..selamat jumpe juge aku dengan family aku....jumpa je family "TUUUU DIAAA!!!" bnyk betoi bunga oi!!!!...siap dengan kad ucapan lagi..kad ucapan yang paling menarik..tentulah dari mia.. mia tulis mcm ni."Congratulation AL Amirul Akmal =P Bisnesmen yg berjaya hadiah ni gune duit mia =P mahal taw, bayar balik hehe..." cerdik betul adik aku ni..
kad-kad ucapan dari family aku



Berikut ialah sedikit gambar2 yang sempat aku edit untuk tatapan pembaca blog ni hehe...

Perasaan tentulah bercampur-baurkan mase sidang konvokesyen ni...ade rase gembira, touching pn ade juge, sensentap pn ade..and rase terkilan pun ade....paling rase ghalat sangat hati ni..sebab adik aku yg no 4 ni namenye Afiqah Alwanis, x dapat nak join kami sekeluarga..sebab die ade show untuk promosikan Karnival Idola Johor 2011...next entry untuk blog ni aku akan story pasal Karnival Idola Johor..dan macam mane adik aku terpilih sebagai artis syarikat rakaman Ezsmix dan menjadi penyanyi lagu tema Idola Johor...
Perasaan terkilan lagi...member baik aku Mohd Shahir Bin Shariff xdpt join sekali untuk same2 berkonvokesyen..katenye ade urusan yang lebih penting..next, member baik aku lg 1.seorang perempuan yg suke buli aku..burn..pun x dpt join convo...kalau nk cerite tentang perasaan je memang la banyak yang boleh diceritekan tapi nanti bosan pulak nak bace blog ni..


Lastly, aku dah dapat tawaran untuk bekerje..kerje dekat mane?? ha nantilah citer ye..so dont worry aku akan update pasal environment sebagai seorang pekerje pulak..TQ for reading =)


Saturday, May 14, 2011

amirra..amia...mia...wek-wek



amia.. kau budak yang paling cerdik

amia.. kau budak yang paling manis

amia.. kau budak yang paling pandai
amia.. kau budak yang paling baik

cube tukar name hafizah kepade amia.mengikut lirik di atas...
wah pergi USS ye...

Ini lah adik saya yang paling bongsu..umur mia tahun ni baru nk masuk 10 tahun..3/9/2011 ni birthday mia lah..I still remember..mia ni lahir mase 1st day saya exam UPSR kt SKSR dulu...lepas je exam terus papa bawak g hospital Kluang..n budak comel ni diberi nama NUR AMIRRA SYAZWANIS..sebab ape name nye sebegitu rupa? sebb..mula2 ingatkan saya ni bakal dapat adik lelaki..tup2 perempuan je semuanye..so kira mia yang last lah.mama pn dh STOP xnak deliver lg..so bg la name mia AMIRRA..dekat2 dgn name abg die AMIRUL..

Sebab ape name amirra blh panggil mia?..sebab...biaselah mase kecik2 dulu kn mudah sebut name yg paling ringkas..mira..sebut mira..mira mira....jadi la miya..kan manje bunyinye...kalau dengar suare budak ni..mmg org ingt mcm budak baru umur 5/6 tahu,,sebab die adik yang paling bongsu so memang lah tersangat manje..n garang..agak kepale hangin...tp bile kene dgn pujuk nye skjp je hangin mia ni...

ape yang saya nk share kt blog ni..ialah sikap atau mind set mia yang jarang2 ade pada budak2 seusia mia pada zaman ni..walaupun ramai budak2 kecik yang sebaya dengan mia dah terdedah dengan dunia teknologi yang advance..tambahan pula sekarang kami mmenetap di JB and mia pun bersekolah si SK BU2 sekolah kluster lah katekan...

ape mind set yang jarang2 kita jumpa dari kanak2 seusia 10tahun ni??? bace sampai habis baru tahu..

Selaku abg...the one n only abg yang ade kt rumah ni..mestilah nak kene jage adik n beri yang terbaik utk adik2..saya pernah tanya mia tentang cita2 mia..n mia cakap mcm ni.."mia nak jadi dokter bang, tapi nak kene skor subjek ape ye abg? abg:"mia kene skor science n math"...mia:"ala bang...science mia minat bang tapi matematik susah la...kau ajar aku bang matematik"...next..mmg abg mia ni expert dalam math ni xpernah dpt B ..eheheh C je..xlah...mestila A...ok abg pn ajar lah mia bg setiap soalan home work yang mia x tahu nak buat..tapi kalau x msuk kt kepale hotak mmg kene piat lah telinge budak ni haha..sambil2 sy mengajar mia..mia pn ckp.."abg, kau pndai eh matematik..ape kate kau buat tuition, t mia promote kt kawan mia, ramai bang yg nak tuition"...abg:"bagus jgk idea 2..tp stp hari ahd jelah yg boleh" mia:"ok macam ni abg...aku ckp dgn kwn yuran rm30 sebulan", abg:"wow!!! bnyk tu! kalau seorg rm30, 10 org dh rm300..kayo pak cik!! hehehe" mia:"ish abg ni..rm30..ko punye rm10 je lg rm20 mia pnye..komisyen..pndailah aku" abg:"ha?? (gelak gile2) mia:(muke slumber dgn idea business die tu)

biasenya....budak2 balik sekolah je terus g mandi n makan..kemudian rehat / check homework..tp lain betul dengan mia ni...sampai je rumah belum sempat g mandi..kire duit dulu.....abg:"uuuuiiiii banyknye duit mia.....mane dapat ni???" mia:"ish abg ni...aku business lah abg..ni duit business aku jual gule2"
wah..bukan main pndai die berbusiness ye...x silap sya modalnya dalam rm9 je..tu pun abg die yang modal kn...bawak blk rumah rm40..mak ai!! x gile untung bersih rm31..kalau sebulan x ke budak kecik yg baru berusia 10tahun ni dah ade rm900 sebulan?? betul2 mind set yang brilliant..x silap saya selain jual gula2 ape yang boleh jadi duit pn die jual..paling dasyat!!! mia pndai pulak amik order kat kawan2 die sape yang nak beli CD lagu Justin Bieber..pergh ni dh makin advance ni..entah sape jelah yang ajar mia ni burn lagu..saya mase seusia 10 tahun pn x tahu mcm mane nak gune computer..bile masuk UiTM baru lah tahu gune.."kesiankn? biaselah org kampung je" orang kampung pun lagi advance..saye je susah nak dapat bende2 teknologi ni time mude2 hehe...ha! jual CD ni untung besar yang amat...modal bru seringgit utk 1 CD..mia jual 1 lagu 1 ringgit..hahaha...otak business betul.melampaui tauke kelape sawit..untung lebih100% itu baru 1 lagu..ni ade kawan die yang order 17 lagu..x ke 17 hinggit utk 1 CD.."dahsyat gillerrr bdk ni"..

pic sebelah kiri mase umur 10 tahun & sebelah kanan mase umur 7 tahun

Sememangnya...semenjak mia dari kecik lg sudah di asuh macam mana nak cari duit dengan cara yang halal dan berbisnes..alhamdulillah mia dah mula menunjukkan minat utk jadi usahawan kelak bila dah besar..cita2 mia utk menjadi seeorg doktor tetap akan diteruskan..dan abg akan pastikan mia akan bukak hospital sendiri 1 hari nanti..mia selalu tanya kat abang.."abg kalau nak bukak hospital berape ye modalnye"..sy jwp "modal? kos lah mia..kos ny murah je..1 katil = RM1juta"..pd mulanya mia ingtkan 1 katil tu harganya 1juta..tp x...sbnrnya..utk merawat pesakit utk 1 katil..kene ade 1 juta kos utk set kelengkapan,perubatan..dan kontraktor biasanya..menggagarkan peruntukan untuk bina sebuah hospital berdasarkan anggaran 1 katil = 1juta ringgit..
Adik beradik saye


Biasenya anak yang bongsu ni malas sikit nak pergi sekolah...and ade jelah alasan kalau x nak pergi sekolah..tapi semenjak dah pandai berbisnes ni..die plk yg xsuke bile ade cuti sekolah...katenye "habis la..pendapatan mia..." so...secare x langsung..semakin rajin lah mia ni kesekolah..
gambar size XL bru nampak hehe
buat masa ni...saya masih lagi mengajar mia n memupuk minat mia cara2 berniaga dan skill percakapan nak yakinkan customer untuk beli produk kite..betul lah pepatah melayu ade mengatekan "melentur buloh biarlah dari rebungnya"...next session mia dah x sabar suruh abg die ni bukak kan akaun bank n sebelum tu kene ajar buat akaun company..n tegas dalam pengurusan duit..mia x boleh suke2 gune duit company taw..tu namenya drawing..bukan melukis..tapi maksud dalam istilah akaun.menggunakan duit syarikat untuk kegunaan peribadi. Jadi ini sahaja entri untuk amirra syazwanis...TQ

Thursday, May 12, 2011

Driver BUS!!! 0oooOooo.... Driver BuS!!!!


I still remember one person that I call Pak cik Bus where he is very kind hearted person, when I was live in Simpang Renggam around 11 years..at that time my aged from 5 years until 15 years old.. The Pak Cik Bus name is Azman and usually we call it pak cik bas or pak cik man... he quite close with my family and obviously I and my sibling , riding the bus without having to pay for the bus tickets..actually we want to pay for the ticket..but the pak cik bus do not wanna take the money...may be He felt pity with us and want us use the money for buying a food at canteen and eat a lot...

When I was in a primary school..the pak cik bus ask me, "baby sehari pergi sekolah bawak duit berape?" and I answer it.."kitorang adik beradik bawak duit kocek sehari seringgit je pakcik".....and from that moment on the next day when we want to pay for the ticket, the pak cik bus refused to receive the money..and he as me for use the money for buy a food to eat.."baby dan yong xyah bayar duit tambang..jangan cerite dekat kawan2 taw, kalau bayar tambang pergi dan balik saje dan 60sen..baki tinggal 40sen nak makan ape je dekat sekolah? nasi lemak pun 50sen kan? jadi ni pak cik belanje tambang sekolah ye,gune duit tu untuk beli makanan ye.." from time to time our relationship with this pak cik getting close and closer like one family...

He can see we grow up...until the moment that my dad promoted to be ASP "Assistant Superintendence" in a Prison Department and we have to transfer from SPG Renggam to Tapah Road Perak...when the pak cik bas heard that we have to transfer by next two week..I can look inside his eyes about his heartstrings...for the whole week he looks unhappy and finally, when i said "pak cik hari ni hari terakhir taw kitorang naik bas pak cik..nanti ade rezeki jumpe lagi ye" on that time is around 6.45pm the pak cik bus drop off  me next to the bus stop..we shake hand and embrace together...we cried and hope we can meet again... 

that one is a story about the bus driver that we rarely encounter!

BUT!!! based on the title above I would like to share about the attitude of the bus drivers...
why nowadays, the bus drivers are so rude????
Is it hard for you to talk with politely???
Is this what your mother ask  you to do???
Is this how you treat your customer???

ni nak marah ni...so blogger tulis dalam bahasa yang mudah difaham...
dah banyak kali saya menaiki bas express.. tak kira lah apa company bas express pun..
baik bas jenis double decker..bas executive couch...majority..tak semua ya..saya ulang lagi..majority..pemandu bas bersikap kurang hajar!!! dan berlagak bak kata apek "lu bikin ini bus serupa bapak lu punya bus!!!" padahal lu kuli je kot!! bukan tauke! "ops! sebab kuli lah mind set dorang.."wa peduli apa ini bus ade orang ka..xde orang ka..wa dapat gaji juga ma"..so bile kita dapat tahu jawapan dirver2 bus yang kurang ajar ni..kita pn x boleh nak buat ape lah..melainkan buat aduan..atau pun kene sumpah seranah je pemandu bas ni...

kejadian bas accident..selalu berlaku...agaknya sebelum kejadian berlaku mungkin macam ni orang2 yang menyumpah seranah.. "kurang ajar punya driver!!! lu bawak bus laju dan macam orang mabuk, lu x pikir ka kalau accident, susah nanti hdup lu"...tgk! tu baru sorang yang ckp..kalau 40orang yang cakap? x ke jadi doa..dah lupa ke ?? ke dah terhantuk baru nak mengadah?? memang lah kenderaan yang kau bawak tu besar..tu dia!!! penuh jalan utk kau je..tapi nak bawak pn perlulah bertimbang rase dengan kenderaan yang bayar cukai jalan ni jugak..jangan main bedal je hoi!!! bile nak laju semua kau potong..bile slow macam kure2 lah pulak..

selaku customer...kau sebagai pemandu bus..perlulah bersikap ramah dengan customer..cakap dengan nada suara yang sopan..bukan jadi pondan!..soooopan! faham? mudah kan..key word yang mudah untuk difahami..sopan merangkumi semuanya..
1.paling kurang senyum dengan customer--> itu sopan!
2. Cakap dengan nada suara yang bukan menyindir dan biadap!-->itu sopan
3.Menjawap pertanyaan customer "bukan buat bodoh je bile ditanye"-->itu sopan
sangat mudah lah nak jadi manusia...xkan dah tue bangke  pun nak kene ajar bende2 basic cara nak hidup dengan majmuk dan harmoni?
mujur lah aku ni bukan jenis yang kepale hangin..kalau hangin x betul mau kene sembur je orang2 yang berperangi macam ni..bukan driver bus express je..outsiders juge..
Siap ada Peramusaji kan best macam ni..macam naik plane kn? sopan selalu =)


"jadi bukak pintu hati anda luas2 terime teguran yang membina,memang pedih untuk menerima bagi yang berkepale teging..tetapi ianya bagus untuk mengubati sanubari, agar hidup kita lebih aman,bahagia dan harmoni"
ade ke bus macam ni kat Malaysia??? cool...


Sunday, May 8, 2011

Selamat Hari IBU!!!!

Hari Ibu di sambut berbeza-beza di seluruh dunia... untuk mengetahuinya boleh la click pada link wikipedia ni...
IBU?MAMA?EMAK?UMMI?MOM?AMMA?
dan pelbagai lagi gelaran untuk insan yang telah melahirkan kita..
Bagi anda yang masih ada ibu bersyukur lah dan berterima kasih banyak2 kepada Allah kerana anda masih lagi berpeluang untuk merasakan belas kasihan dari seorang ibu..Ibu sudah pasti meinginkan yang terbaik untuk anaknya..sejahat2 ibu yang telah melahirkan anda sama ada berbapa atau pun tidak..dia tetap ibu anda..dia yang melahirkan anda..selagi ibu anda tidak mengarahkan anda untuk melakukan perkara yang bercanggah dengan hukum Allah swt.

Pepatah orang melayu ada mengatakan "Menjaga lembu sekandang lebih mudah dari menjaga anak seorang"nampak tak ape maksud yang ingin saya terangkan dalam pepatah diatas..???memang betul jaga lembu memang mudah sebab ape??sebab...dia lembu..hehehe..kalau nak jaga manusia ni / lebih tepat anak..bermacam2 ragam yang perlu kita ikuti dan banyak memainkan sentimen hati dan perasaan...kadang2 ibu terlalu mengatur perjalanan hidup anaknya dan menyebabkan anaknya memberontak..tetapi ingatlah wahai anak2 yang masih lagi boleh mendegar leteran ibu..."ibu menginginkan yang terbaik untuk anaknya" hargailah beliau selagi ia masih ada..selagi anda masih lagi boleh berfikiran waras...tolong lah jangan sesekali jadi anak yang durhaka..terkadang penulis juga pernah melakukan khilaf..kerna apa yang ingin disuarakan selalu disangkal dan disalah ertikan..tetapi selaku anak yg bijak dan sayangkn sebuah institusi kekeluargaan segala perkara yg boleh menimbulkan perbalahan dan berantakan perlulah diselesaikan dengan segera..dengan pendekatan yang paling efektif. seperti bawa berbincang..dan menguraikan segala persoalan,keraguan,dan kecurigaan..secara penuh demokrasi terpimpin...insyaallah berhasil.."sebab tulah saya bilang tadi..jage lembu lagi senang daa.."

syurga dibawah telapak kaki ibu..
cuba dengar dan hayatilah lagu ini...

syurga adalah suatu tempat yang diidam2 oleh semua makhluk dimuka bumi ini untuk kehidupan di hari akhirat kelak...tetapi....kenapakah tempat yang paling mulia disisi Allah swt..dirawikan dalam hadith terletak ditelapak kaki ibu? dan apakah kesahihan hadith tersebut...??menurut kajian saya...secara informal..melalui majalah,buku ilmiah dan internet..
dari hadits Mu’awiyah bin Jahimah, bahwa Jahimah datang menemui Nabi Muhammad s.a.w dan berkata, ”Wahai Rasulullah saya berkeinginan untuk turut berperang, dan saya datang untuk bermusyawarah dengan anda?” Maka beliau menjawab, ”Apakah engkau memiliki ibu?” Dia menjawab, ”Iya.” Beliau lalu bersabda, ”Tetaplah engkau bersamanya, karena surga berada dibawah kedua kakinya.”
untuk kesahihan yang lebih lanjut boleh terus ke link ini Dokter Pengobatan Nabawi di sana ade menghuraikan dengan lebih detail...

Saya ada pernah mendegar ceramah dari seorang ustaz muallaf yang pada mulanya beragama hindu dan telah diberikan hidayah untuk memeluk islam dan lebih mendalami ilmu islam..apa yang saya tertarik dengan beliau, beliau ada mengatakan.."kadang2 saya rasa sedih kerana dalam keluarga saya..saya sahaja yang convert ke agama Islam..dan saya sedih x dapat bawa ibu saya untuk memeluk islam..sehinggalah kenafasnya yang terakhir..tetapi untuk menenagkan hati saya,walaupun ibu yang melahirkan saya..tetapi Allah swt yang menciptakan saya, Allah lebih berkuasa dari segala perkara"...

Ingatlah..seburuk2 dan sejahat2 ibu kandung anda..dia tetap ibu yang melahirkan anda..jadilah anak yang Soleh sentiasa mendegar cakap ibu dan bapa "selagi ianya tidak bercanggah dengan perintah dan larangan ALLAH swt"

Akhir sekali..video yang setiap anak perlu lihat:
BABY SAYANG MAMA!!!!!
SAMPAI AKHIR HAYAT TIADA SIAPA YANG DAPAT MENGGANTIKAN MAMA!


Saturday, May 7, 2011

Finally I Have My Own Cheque Book =)

Syukur Alhamdulillah..day by day...Allah show me which way to go...as u know..my ambition is to be a millionaire before my age 25 years old..and this is a part of the steps ...without my family support i cant do this by myself...yeah..sometimes feel like reluctantly and vulnerable... I have to be more focus on my family business and will be expand it out..I pray..may ALLAH bless our sincerely..today and here after.... 

to take more serious in business, I went to Maybank tampoi and open a current account for AL BiZ Enterprise..when I get the cheque book and this is very grateful moment for me..I do not want to be proud of my self but..i really feel satisfied..I just 21years old and i have my own SSM and my own current account..and I make it by myself with family support..my next action is to achieve target for the current account..


Friday, May 6, 2011

Fobia dgn DARAH!!!

my nature attitude..i cant see blood...even the is just on the small injury..seriously i can not see it...i don't know why..that is why I don't wanna be a doctor..some people love to watch extrem or some horrific events..my self can not face it all..I had saw a blog is about the horrific events that really happened..and many of the incident involving the bloods!!! so many...........blood...and the blog name is karingeri..but syukur alhamdulillah now the blog was baned and can not be access anymore, this is because many blogger mark the blog as abuse..so lucky for any person that haven't  see that blog before...

on yesterday..as usual during selling foods, i feel uncomfortable ...and wanna go to pee..on the way to the toilet..my  wrist accidentalness hit the corner of kitchen for cook satey.. because i cant control myself..i just go straight  to the toilet..and look on to my wrist what had happen..


ha.....ni lah kesan luka yang saya alami....die punye sakit.....ergh.....dah macam kene cakar kusing plk tangan ni...ade 4 garis pulak 2....selamat saya bawak plaster..nak buat macam mane bende nk terkene..tapi!!!!! si tuan punye dapur satay tu!!! tolong lah gune otak awak letak lah tempat jauh2 sikit ni ltk kat tengah jalan..dah la cara aku jalan macam berkawad mestilah tangan pn aku hayun..mane x kene besi dapur ko ni...ni selamt aku yg kene...kalau budak kecil? x ke kesian...."kesian ish3..."kecik2 dh calar balar..

nevetherless syukur alhamdulillah lukanya x dalam..xlama lagi cantik n lembut balik lah wrist aku ni hehehe...U!!!! owner of the satey kitchen!! watch out!!

Thursday, May 5, 2011

Jangan Lawan Cakap Mama!

semalam, 3 Mei 2011....

as usual my daily routine like this:
0655 : wake up, subuh pray
0700 : sending my sisters to their schools
0830 : continue sleep
1230 : wake up for 2nd time and take back them from school
1530: go to market to buy merchandise for my daily business
1730: go back home and hand over the job to set up what have to bring for business to my mom.
2000: go to bazaar jb..and doing food business.
0200: go back home...

but on yesterday...the routine is differ from above...just wanna high light about "jgn lawan ckp mama" this is because... like the dialogs below:

pagi-->
B        :mama hari ni kite nak niage x?
mama: x payah la niage, mama nk blk kg tgk nenek mcm mane dah sihat ke belum..
B        : semalam dh cuti xkan hari ni nk cuti lagi...t next week b nk convo pn lg cuti lame..bnyk nk    
             gne duit ni ma.
mama:em yelah nk niage, niage je..gi bukak kedai dulu dgn tasya..

petang ala2 nak senja-->
kedai sudah pn siap di set up..tapi aku pelik kenape ramai x niage..aku tny kt macha..macha ckp tadi hujan..tp sekjp je..so ramai yg x jadi niage..tp.....time skrg ni cuaca sgt indah dan permai..jd my expectation mmg xkan hujan lah.. 

tibe2!!! setelah selesai aku, adik n macha siap mengsetting kedai..tibe2 lg sekali..hehe hujan renyai sudah turun daa...

tasya: abg mcm mane ni hujan turun..
B      : ok xpe ni hujan lalu je,..td kan dh hujan..biar je kerusi n meje 2 dulu..

sekali hujan dh mula nk lebat da....

B      : tasya panggil macha, jom kite alihkn ltk kerusi n meja ni kt tepi bank..abg nak g solat 
           maghrib jap..

setelah selesai solat maghrib-->

jam 1945

prank!!!! 
bunyi petir daa...tekezut aku...dah macam cite Thor plk main2 petir ni gune hammer..

aku pn try call rumah, call mama,mama x jawab so call lah mia wek2..

B     : hello mia wek2, ckp kt mama kt sini hujan..
mia : oh hujan ye bang, ok! (terus letak telefon)

B     : kurang asam pnye adk blum smpt nk ckp dh ltk..

on the way ke stall-->
caller ringtone"sudahku bilang hapus air mata...aku terjatuh-st12"
nama mama kelihatan di screen hp..

mama: as-salam, B kt sane mcm mane hujan lg x?
B        : errr...hujan ma..dh bnyk kedai yg tutup..lebat ni....
mama: mak niage x?
B        : mak x niage...
mama: hujan mcm ni lambat reda..so tutup jelah kedai.
B        : ok..yelah tutup.t bkk pn org mane nk dtg..

dipendekkan cerite..aku n adik aku serta pekerja part time aku macha terpakselah tutup kedai 

dgn meredah hujan..habis lencun basah kuyub..sedih je xdpt 

income hari tu..dpt penat je.."nilah akibatnye xnak dgr ckp mama" mmg lah hujan, panas, ribut or ape yg terjadi semuanya ketentuan ilahi..tapi ini shja sebagai peringatan jgk spye dengar cakap mak..walaupun benda yg kita nak lakukan itu untuk kebaikan..tetapi apabila mungkin terdetik setitik tidak redha.atau pn x rela la..so ape yg kite nak kan pn xdpt..

"the moral of the story...dgn ckp parents okey!"